NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
CE-markering en CE-certificatie, wat is het verschil?
Van zodra je als bedrijf houten gevelbekleding op de markt brengt, ben je verplicht dit product te voorzien van een CE-markering en de hieraan gelinkte Prestatieverklaring (DoP).

CE-markering en CE-certificatie, wat is het verschil?

Het verschil tussen een CE-markering en CE-certificaat is niet altijd even duidelijk. Als kenniscentrum legt Wood.be het verschil graag even helder uit, aan de hand van houten gevelbekleding als voorbeeld. 

Van zodra je als bedrijf houten gevelbekleding op de markt brengt, ben je verplicht dit product te voorzien van een CE-markering en de hieraan gelinkte Prestatieverklaring (DoP). Met een CE-markering declareer je een aantal essentiële kenmerken die van toepassing zijn voor jouw product. Deze kenmerken worden beschreven in de Europese productnorm EN 14915 “Massief houten lambrisering en bekleding – Kenmerken, vereisten en markering”.  

In de norm worden verschillende taken toegekend aan enerzijds fabrikanten en anderzijds genotificeerde instellingen, aan de hand van verschillende AVCP-systemen: 1, 3 en 4. 

Enkel een CE-markering

Wanneer je geen brandreactie declareert of de brandreactie overneemt uit de cwft-tabel (Classified Without Further Testing), beland je in systeem 4. Wanneer je de brandreactie aantoont via een test en je geen enkele ingreep deed om de brandreactie van het hout te verbeteren, kom je in systeem 3 terecht. Voor systemen 3 en 4 is dus alleen CE-markering verplicht. Je dient enkel de essentiële eigenschappen van je product te declareren en aan te brengen op je product.

Wanneer een bedrijf zelf geen brandvertragende behandeling uitvoert, maar wel brandvertragend behandeld hout op de markt wenst te brengen, zijn verschillende scenario’s mogelijk. (Beeld: Matthias Buehner)

Vereiste CE-certificatie

Wanneer je de brandreactie van het hout wil verbeteren door een behandeling, kom je automatisch in systeem 1 terecht en ben je verplicht om over te gaan tot CE-certificatie. In dat geval breng je niet alleen een CE-markering aan op jouw product, maar sta je tijdens het hele certificeringsproces ook onder controle van een notified body dat jou het uiteindelijke certificaat uitreikt. Concreet betekent dit dat het notified body bij aanvang betrokken is bij de initële testen voor het bepalen van de brandreactie. Nadien zal het notified body een continue evaluatie van het productieproces uitvoeren. Dit gebeurt door regelmatige inspecties.

Brandvertragend effect met externe firma’s

Wanneer een bedrijf zelf geen brandvertragende behandeling uitvoert, maar wel brandvertragend behandeld hout op de markt wenst te brengen, zijn verschillende scenario’s mogelijk.

1. Wanneer je (brandvertragend behandelde) houten gevelbekleding aankoopt die al is voorzien van een CE-markering en deze vervolgens wenst door te verkopen, dien je als bedrijf niet zelf gecertificeerd te zijn indien je geen wijzigingen aanbrengt aan dit product. In dit geval moet je de CE markering van je leverancier integraal overnemen.

2. Indien je (brandvertragend behandelde) houten gevelbekleding aankoopt die al is voorzien van een CE-markering en deze vervolgens wenst door te verkopen, dien je als bedrijf wel gecertificeerd te zijn als je de brandvertragend behandelde gevelbekleding met je eigen CE-markering op de markt wenst te brengen. Je CE-dossier moet in dit geval een onderdeel ITT bevatten. Deze initiële typetesten kunnen onder meer via ‘shared ITT’ beschreven worden.

3. Wanneer je bij een gecertificeerde onderaannemer jouw hout brandvertragend wil laten behandelen, moet deze onderaannemer een verklaring voorzien dat het hout brandvertragend behandeld is, met vermelding van houtsoort en retentie van het brandvertragend product. Aangezien jij de gevelbekleding op de markt brengt, dien je als bedrijf zelf ook gecertificeerd te zijn en dien je te beschikken over een ITT-dossier met ‘eigen ITT’ of ‘shared ITT’.

Meer info, neem contact op met Inge bij Wood.be.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details