NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Bouwmaterialenproducent versterkt portefeuille van duurzame bedrijfsactiviteiten

Bouwmaterialenproducent versterkt portefeuille van duurzame bedrijfsactiviteiten

In het nieuw jaar versterkt Etex zijn portefeuille van duurzame bedrijfsactiviteiten door de overname van URSA, een Europese leider in isolatieoplossingen. Met de expertise van URSA op het vlak van isolatie, breidt Etex ook haar aanbod uit, dat vandaag gipsplaten, vezelcement, passieve brandbeveiliging en modulaire bouwsystemen omvat. 

Als Europees leider in geëxtrudeerd polystyreen (XPS) en top 3-speler in glaswol, biedt URSA een uitgebreid gamma van isolatietoepassingen voor de gebouwschil en voor interne scheidingswanden en plafonds. Net als Etex gaat het prat op de duurzaamheid en comfortkenmerken van haar producten. Het verhaal van URSA begon al in 1949 als een klein familiebedrijf, dat sindsdien uitgroeide tot een belangrijke internationale speler in haar vakgebied. URSA heeft een betrouwbaar Europees toeleveringsketen en een team van meer dan 1.700 toegewijde werknemers voor een omzet van ongeveer 500 miljoen euro.

Antwoord op de klimaatverandering

Klimaatverandering, grondstoffenschaarste, verouderende infrastructuur en woningnood zijn belangrijke uitdagingen voor Europa en de planeet. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik in de Europese Unie, waarvan twee derde voor verwarming en koeling. Met de Green Deal verbindt Europa er zich toe de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen. Isolatiematerialen zijn hierbij een essentiële component. Maar liefst 75 procent van de gebouwen in Europa zijn vandaag niet energie-efficiënt. Gezien 85 tot 95 procent van de huidige gebouwen in 2050 nog in gebruik zullen zijn, is renovatie een kritieke drijfveer. Naar verwachting 35 miljoen gebouwen zullen tegen 2030 voor renovatie in aanmerking komen.

Met de overname en de expertise van URSA blijft Etex mensen inspireren bij het bouwen van leefruimtes. URSA levert hoogwaardige oplossingen om het superieure energieprestatieniveau te bereiken dat in gebouwen vereist is. Bovendien zijn de glaswolisolatiematerialen van URSA kosteneffectief door hun hoge kwaliteit, duurzaamheid en minimale onderhoudsvereisten. Met een aanzienlijk aandeel gerecycleerde materialen bovendien.

Met de expertise van URSA op het vlak van isolatie, breidt Etex haar aanbod uit, dat vandaag gipsplaten, vezelcement, passieve brandbeveiliging en modulaire bouwsystemen omvat.

Evolutie naar lichte en duurzame bouwsystemen

Etex wil wereldspeler worden in lichte en duurzame bouwsystemen. De nieuwe overname kadert binnen die ambitie. Daarmee schrijft Etex een vervolgverhaal aan eerdere mijlpalen: de verwerving in 2011 van Siniat, de gipsplaatleider in Europa en Latijns-Amerika, de verkoop van de keramiekactiviteiten in 2016, de overname van een toonaangevend Spaans gipsplaatbedrijf in 2017 en de volledige uittreding uit de klei- en betondakpannenbusiness in 2019-2020. Onlangs nam Etex de passieve brandbeveiligingsspecialist FSi Limited over in 2020, richtte het de divisie New Ways op als speerpunt van haar activiteiten op het gebied van offsite bouwoplossingen en tot slot nam het een toonaangevende speler op de Australische gipsplaatmarkt over in 2021.

URSA staat aan de spits van de wereldwijde inspanningen voor duurzaamheid. Het bedrijf boekte sterke resultaten als gevolg van een flexibele organisatie, een cultuur van voortdurende verbetering en een directieteam van hoog niveau. Hechte klantenrelaties, een grote naamsbekendheid en superieure producten zijn de belangrijkste pijlers van het bedrijf. Met de expertise van URSA op het vlak van isolatie, breidt Etex ook haar aanbod uit, dat vandaag gipsplaten, vezelcement, passieve brandbeveiliging en modulaire bouwsystemen omvat. URSA zal als een afzonderlijke divisie worden ondergebracht, onder de directe leiding van Bernard Delvaux, CEO van Etex. “Deze overname is van strategisch belang voor Etex, dat een nieuw groeiplatform combineert met een sterke focus op duurzaamheid”, aldus Delvaux. “Ik ben echt onder de indruk van zowel de kwaliteit van het management van URSA als het solide bedrijfsmodel. Ik kijk ernaar uit om onze nieuwe teamgenoten te verwelkomen en samen aan een succesvolle toekomst te werken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details