NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Actuele oplossingen voor bescherming van mens, milieu en producten

Actuele oplossingen voor bescherming van mens, milieu en producten

​Nederman is meer dan 75 jaar actief op de Belgisch-Luxemburgse markt in de productverkoop van uitlaat-, gas- en lasrookafzuigingen. Het bedrijf groeide, breidde zijn assortiment uit en trad toe tot de industriële markt. De roep om een gezond leefmilieu die het bedrijf in de startblokken plaatste, werd sindsdien enkel luider. Stoffiltratiesystemen in lijn met Industrie 4.0 verzekeren de toekomst van Nederman.

Nederman biedt oplossingen voor de gevolgen van productietechnologieën. Dat is met name stof- en rookontwikkeling. Die productieprocessen zijn er in alle productiebedrijven, van voedings- tot cementproducenten. Zowel kmo’s als multinationals. Nederman maakt het hun missie om mens, planeet en producten te beschermen tegen de schadelijke effecten van industriële processen. Dat doen ze met meer dan 2.000 werknemers in 25 vestigingen wereldwijd.

Nederman in Sint-Pieters-Leeuw is met zijn zeventien werknemers een van de kleinere filialen binnen de Nederman-groep, waarvan Gunther Maes de afdeling ‘Solution Sales’ leidt. “In België ligt de focus op materialen en service. Behalve productverkoop bieden we oplossingen aan van a tot z, die we vervolgens ook installeren. Het onderhoud en de technische herstellingen behoren tot onze serviceafdeling.” Aldus Gunther.

Met zijn stoffiltratiesystemen garandeert Nederman schone lucht in productiebedrijven.

Industrie 4.0

Veel industriële processen creëren stof of deeltjes die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en voor machines. Ze kunnen gezondheidsrisico’s inhouden zoals keelpijn, allergische reacties, metaaldampkoorts tot zelfs kanker. De stofopvangsystemen van Nederman halen het stof weg bij de bron om te voorkomen dat het in de ademzone van de werknemer komt. Stof en/of deeltjes kunnen ook explosiegevaarlijk zijn.

Met de gevaren van fijnstof in beeld doet Nederman zijn deel. Het bedrijf zet hard in op Industrie 4.0 met stoffilters die de uitstoot monitoren. “Monitoring is nodig om de goede werking van een stoffilter te garanderen. Onze filtersystemen bevatten sensoren en een connectiviteitsmodule. Er kan dus een koppeling worden gemaakt met de cloud. Zo kan de gebruiker vanop afstand zijn systemen in de gaten houden. Te allen tijde heb je dan controle over wat je aan het doen bent”, zegt Gunther. De sensoren in de filters vervangen visuele meters of handmatige registratie. Zo krijg je nauwkeurigere informatie. Ook de tijd die normaal in een fysiek onderhoud kruipt, vermindert.

Als speler op de wereldmarkt kan Nederman zijn technologie kopiëren naar filialen die vragen om gelijkaardige oplossingen. Zo houdt het bedrijf zijn groei in stand. Dat heeft enkele voordelen. Gunther: “We onderscheiden ons van de concurrentie door onze internationale positie en financiële draagkracht. Dat geeft ons de ruimte om te investeren in nieuwe trends. In bepaalde landen moet nog veel gebeuren op het vlak van milieu. Dat zijn onze groeimarkten.” Daarnaast blijft Nederman ook in Europa vernieuwen.

Continuïteit in oplossingen en service

Volgens Gunther is de bestaanstoekomst van Nederman verzekerd, ondanks hun nicheactiviteit. “Milieu en gezonde werkomstandigheden zijn vandaag een heet hangijzer. Bedrijven hechten belang aan schone lucht, want ze willen niet bekendstaan als vervuiler. Ook de gezondheid van het personeel is prioritair, zelfs in de kleinste productiebedrijven.” Schone lucht in een productieomgeving verzekert bovendien kwalitatieve producten en verlengt de levensduur van apparaten. Productiebedrijven streven deze efficiëntie na, want dat verhoogt de winstgevendheid.

Nederman neemt bovendien alle zorgen weg van de klant door hun pakketaanbieding. Naast stoffilteroplossingen produceren ze ook leidingen die het stof transporteren en capteren. Gunther: “We profileren ons als ‘single sourcer’. Zo maken we het de klant gemakkelijk. Deze aanpak gaan we nog verder uitdiepen in de toekomst.” En daar blijft het niet bij, want hun kernidee van schone lucht wint nog aan relevantie. Als pionier heeft Nederman dus al een nieuwe generatie oplossingen voor schone industriële luchtstromen in de steigers staan.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details