NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
3D-houtlijm zonder formaldehyde

3D-houtlijm zonder formaldehyde

H.B. Fuller streeft naar het aanbieden van sterke en betrouwbare lijmen met lagere emissies van schadelijke stoffen. Met de Rakoll 4933 zet het bedrijf een belangrijke volgende stap richting dat doel. De formaldehydevrije houtlijm is ontwikkeld op waterbasis.

Robaco biedt kwalitatieve producten voor houtverwerkende industrieën. Daarbij is gebruiksvriendelijkheid belangrijk, maar ook ecologie speelt een rol. Vanuit die visie vindt het bedrijf bij H.B. Fuller een gedroomde partner.

Strengere voorwaarden
H.B. Fuller ontwikkelt zijn producten met respect voor de mensen, de natuur en de commerciële meerwaarde. Die aanpak resulteerde in de Rakoll 4933, een volledig formaldehydevrije 3D-houtlijm. “Zo voldoet de gebruiker aan de strengste classificatienormen voor houtsubstraten, terwijl hij of zij zoals steeds bij Rakollproducten kan vertrouwen op een kwalitatieve en sterke verlijming van het eindproduct.

De Rakoll 4933 biedt een antwoord op de steeds strengere voorwaarden bij de certificering van houten panelen. In het bijzonder met betrekking tot de emissies van schadelijke vluchtige stoffen. Vrije formaldehyde werd bovendien nog schadelijker geclassificeerd dan voorheen. Het valt in de categorie carcinogeen: giftig bij inademen en met mogelijke genetische afwijkingen als gevolg. H.B. Fuller pakt het probleem dus meteen in zijn kern aan.

Rakoll 4933
Grote vochtbestendigheid en hoge temperatuurbestandheid garanderen optimaal gebruiksgemak. (Beeld Yuri Arcurs)

Geen verkleuring of slijtage
In tegenstelling tot conventionele 3D-lijmen geeft Rakoll 9433 bij het uitharden geen formaldehyde vrij. Maar er zijn nog meer praktische voordelen. De hogere pH-waarde van de lijm veroorzaakt minder corrosie in de machines. Bovendien verkleuren het hout of fineer en de lijm niet, ook niet bij hogere temperaturen.

De lijm is langer houdbaar dan conventionele 3D-lijmen. Na opening is het product een jaar houdbaar. Bij warm weer dikt de lijm niet in. Tenslotte zorgen de zeer hoge aanvangshechting en de snelle afbinding – samen met de vochtbestendigheid en de hoger temperatuurbestandheid – voor optimaal gebruiksgemak.  

Tekst: Stephanie Demasure   Beeld: Robaco
Uitgelichte afbeelding: Met de Rakoll 4933 verlijm je hout op een kwalitatieve manier en zonder schadelijke emissies.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details