NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Schrijnwerkersbedrijf wint tijd en vermijdt fouten met 3D-CAD/CAM-programma

Schrijnwerkersbedrijf wint tijd en vermijdt fouten met 3D-CAD/CAM-programma

Iets meer dan een jaar geleden maakte schrijnwerkersbedrijf Luyten Interior Contractors de overstap naar het 3D-tekenprogramma TopSolid bij het bedrijf 3D Ultra Surfaces bvba. Sindsdien kijken ze bij het familiebedrijf uit Lummen niet meer achterom: “Zonder TopSolid zouden we terugkeren naar de prehistorie. De garantie op juistheid is van onschatbare waarde. Je kan er gerust op zijn dat je een correct eindresultaat krijgt, zelfs al heb je verschillende parameters moeten wijzigen”, aldus tekenaar Bart Vranken.

Luyten Interior Contractors is een familiebedrijf pur sang: de drie neven Bert, Dirk en Kurt Luyten namen de in 1969 opgerichte zaak in 2006 over. Al vanaf het begin is Luyten gespecialiseerd in gedetailleerd en op maat gemaakt interieur. Aanvankelijk lag de focus vooral op kledingwinkels, maar de jongste jaren is de aandacht wat meer verschoven in de richting van het luxe segment: luxueuze villa’s of high-end winkels waar geen enkel onderdeel van het interieur standaardwerk omvat.

Tijd tussen tekenen en productie elimineren
Aangezien kwaliteit van cruciaal belang is, heeft Luyten alle baat bij een vlot, efficiënt en vooral ook foutloos tekenproces. Dirk Luyten: “Om die reden waren we op zoek naar een tekenprogramma dat de tijd tussen het maken van de tekening en de eigenlijke productie zoveel mogelijk zou elimineren. Ook de kans op fouten moest kleiner.” 

Al iets meer dan een jaar maken de tekenaars gebruik van het tekenprogramma TopSolid, dat in België verdeeld wordt door 3D Ultra Surfaces. In dit programma maken ze het volledige plan, op basis van het ontwerp dat de architect hen bezorgt. De 3D-tekening die in TopSolid wordt gemaakt, doet dienst als beeld voor de klant én als leidraad voor de productie. 

TopSolid

Al vanaf het begin is Luyten gespecialiseerd in gedetailleerd en op maat gemaakt interieur. (Beeld: Patricia Goijens)

“Dat is de sterkte van TopSolid: met één pakket kan je alles aansturen”, zegt Serge Ulrich, zaakvoerder van 3D Ultra Surfaces. Stappen die voordien een manuele ingreep vereisten, gebeuren nu automatisch, zoals het opmaken van stukkenlijsten, beslaglijsten en zaaglijsten. Het programma stuurt ook automatisch de 3-assige CNC-machine aan.

Van 2D naar 3D
De belangrijkste vernieuwing van TopSolid, is dat er in 3D getekend wordt. Dirk Luyten: “Voordien maakten we gebruik van AutoCAD, en daarin tekenden we hoofdzakelijk in 2D. Je kon ook wel experimenteren met 3D-tekeningen, maar dat verliep toch nog een stuk omslachtiger. En in 2D tekenen is natuurlijk minder gedetailleerd. Je bent dan wel sneller rond met het tekenwerk, maar verderop in het proces verliest diegene die de productie moet aansturen dan weer veel tijd. En dat is heel anders met TopSolid: je wordt automatisch gedwongen om meteen alles volledig én juist uit te tekenen in 3D. Je hebt veel meer controle over het volledige ontwerp- en productieproces. Eventuele fouten worden meteen gedetecteerd, en dus kun je ze oplossen nog voor de productie aan de slag gaat.” 

Ook de klanten hebben baat bij de beelden die voortvloeien uit TopSolid, zegt tekenaar Bart Vranken:  “Dankzij de perspectieven in 3D ziet de klant meteen hoe alles er zal uitzien, tot in de details. TopSolid werkt bovendien parametrisch, wat betekent dat het ontwerp ten allen tijde nog gewijzigd kan worden. Eventuele aanpassingen worden verwerkt nog vóór het meubel gemaakt is. Bij een plan in 2D is het voor sommigen moeilijker om zich visueel voor te stellen.” 

Dirk Luyten stemt in: “Als er in AutoCAD een wijziging nodig was, dan moest ik zo goed als volledig opnieuw beginnen met de tekening. TopSolid werkt echter bijzonder flexibel: als je één parameter aanpast, wijzigen alle andere relevante factoren automatisch mee.”

TopSolid

De jongste jaren is de aandacht van Luyten wat meer verschoven in de richting van het luxesegment.

Het gebruik van TopSolid zorgt ervoor dat Luyten heel wat tijd en werk kan uitsparen. “Zonder TopSolid zouden we bijna dubbel zoveel mensen nodig hebben om alles bol te werken”, zegt Dirk Luyten. Het programma wordt ook gekenmerkt door een hoge veelzijdigheid: zo is het mogelijk om, naast hout, ook andere materialen in het ontwerp te verwerken, zoals metalen profielen. 

Gespreide opleiding
TopSolid is een programma met veel mogelijkheden, maar om het volledig onder de knie te krijgen, moesten de tekenaars van Luyten wel wat tijd vrij maken. 3D Ultra Surfaces voorzag daarom een achttal opleidingsdagen, aan een ritme van één cursusdag per week. “Een gespreide opleiding werkt beter, want zo krijgen de tekenaars tussendoor de kans om al eens in de praktijk te oefenen”, zegt Serge Ulrich. 

“De opleiding kwam goed van pas. Tekenen in 3D in plaats van 2D is een heel andere omgeving en vergt een nieuwe manier van denken”, getuigt Vranken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details