NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Woodwize pakt psychosociale risico’s in de hout- en meubelsector aan.
Woodwize werkte een jaar lang aan PrePS in Wood om het welzijn in het atelier en op kantoor te ondersteunen.

Woodwize pakt psychosociale risico’s in de hout- en meubelsector aan.

Het kennis- en opleidingscentrum en preventie-instituut Woodwize werkte een jaar lang aan PrePS in Wood. Een intensief project met de steun van de federale overheid rond psychosociaal welzijn in de hout- en meubelsector. De resultaten hiervan werden op 29 augustus voorgesteld tijdens een slotevenement aan de hand van getuigenissen en een presentatie van de toolkit Psychosociaal Welzijn. De talrijke aanwezigen bevestigden het belang van meer aandacht voor dit thema in de sector.

Woodwize kent de houtsector door en door, en deelt die kennis op een onafhankelijke maar betrokken manier met werkgevers, werknemers, leerkrachten en leerlingen. Via opleidingen, informatiesessies en een professionele dienstverlening draagt Woodwize bij tot veilig en duurzaam werk in alle ondernemingen in de houtsector. Het aanbod van Woodwize bestaat uit vier pijlers: opleiding, onderwijs, hr-advies, en veiligheid en welzijn. Binnen die laatste pijler werkte Woodwize het afgelopen jaar intensief aan een project rond psychosociaal welzijn op het werk, een initiatief van federaal vice-eersteminister en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne. “Welzijn op het werk is een basisrecht voor alle medewerkers, leidinggevenden en ook voor de bedrijfsleiding”, vertelt Jeroen Doom, directeur bij Woodwize. “Met de steun van de federale overheid werkte Woodwize een jaar lang aan PrePS in Wood, om het welzijn in het atelier en op kantoor te ondersteunen.”

Sectorbrede aanpak

Het project werd uitgedragen door alle stakeholders in de sector: werkgevers- en werknemersorganisaties, overheidsdiensten, externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, beroepsorganisaties, en alle actoren uit het bedrijfsleven. “Het project daagde ons uit om op een creatieve en innovatieve manier oplossingen uit te werken om het psychosociaal welzijn in de bedrijven beter op de kaart te zetten en bovendien te ondersteunen”, aldus Jeroen. “In september 2022 tekende een beperkte werkgroep binnen Woodwize samen met een externe consultant de krijtlijnen uit. Daarna brachten we alle betrokkenen rond de tafel. Zo creëerden we een sectorbreed draagvlak en een waarderende, participatieve aanpak.”

Intensieve samenwerkingen en begeleiding in verschillende ondernemingen resulteerden in een toolkit voor psychosociaal welzijn.

Innovatieve en creatieve werkvormen

Tijdens een Social Hackathon met 72 deelnemers werd enthousiast gezocht naar oplossingen voor het verbeteren van het psychosociaal welzijn in de bedrijven. Jeroen: “Tijdens dit brainstormevent verzamelden we 139 concrete ideeën met hieraan vier soorten actiepunten: sensibiliseren, inspireren, ondersteunen van de sector via Woodwize, en activeren van het welzijnsbeleid in de bedrijven via Woodwize.” 

De waarderende en participatieve aanpak van het project resulteerde in een intense betrokkenheid van een focusgroep met 23 leden en een PrePS in Wood-community. Dit leverde mooie resultaten op waarmee bedrijven kosteloos aan de slag kunnen. 

Quickscan voor eerste welzijnsscreening

Een van de eerste concrete acties binnen PrePS in Wood was de ontwikkeling van een Quickscan. Die heeft als doel de verschillende actoren in de onderneming te bevragen naar hun welzijn, en vanuit die resultaten eerstelijnsadviezen te verstrekken. Door het organiseren van proeftuinen werd de tool uitvoerig getest in verschillende bedrijven. “De Quickscan geeft bedrijfsleiders en HR-afdelingen meteen een goed zicht op de bestaande positieve zaken en de knelpunten op het vlak van psychosociaal welzijn. Uit de bevindingen van de proeftuinen kwam naar voor dat er vooral een grote nood was aan extra ondersteuning in de aanpak van knelpunten en op het vlak van communicatie over mentaal welzijn in ondernemingen. 

Hier ging de werkgroep verder mee aan de slag.” In een volgende fase werden extra ondersteunende documenten en diensten ontwikkeld en uitgetest. Een van de leden van de focusgroep, Van Gils Keukens in Ravels, stelde zich hiervoor kandidaat. 

De talrijke opkomst tijdens het slotevent bewijst de grote interesse om meer en beter in te zetten op welzijn op het werk.

Toolkit Psychosociaal Welzijn

Op basis van intensieve samenwerkingen en verregaande begeleiding in verschillende ondernemingen, kwam het totale projectresultaat tot stand. Dit werd een toolkit voor psychosociaal welzijn (PSW). Deze kit bestaat uit tien concrete acties op maat van het bedrijf:

1) Een gids met antwoorden op drie vragen:

– Wat is psychosociaal welzijn?
– Waarom er aandacht aan besteden?
– Hoe pak je het aan?

2) Een PowerPointpresentatie voor sensibilisering en activering intern in het bedrijf.

3) Een Quickscan Welzijn met 25 vragen op basis van de 5a’s met betrekking tot psychosociaal welzijn: arbeidsomstandigheden, -inhoud, -organisatie, -verhoudingen en -voorwaarden. Een onlineversie van deze Quickscan is in ontwikkeling.

4) Eerstelijnsadviezen voor bedrijfsleiders op basis van de resultaten van de Quickscan.

5) Een leidraad voor het voeren van welzijnsgesprekken in 1-2-3.

6) Gesprekskaartjes ter ondersteuning van de welzijnsgesprekken.

7) Inspirerende tips voor medewerkers voor meer spreekdurf tijdens deze gesprekken.

8) Een voorbeeld van een goede gedragscode met betrekking tot psychosociaal welzijn en hoe om te gaan met elkaar.

9) Een gratis opleidingsaanbod en een praktische ondersteuning voor waarderend leidinggeven, bedoeld voor eerstelijnsverantwoordelijken.

10) Toegang tot een databank met andere tools voor diepgaandere risicoanalyses en verwijzing naar gespecialiseerde diensten en websites voor coaching en ondersteuning.

Grote interesse in resultaten

Op dinsdag 29 augustus werden de resultaten van PrePs in Wood voorgesteld in het gebouw van werkgeversorganisatie Fedustria in Anderlecht. Onder andere een getuigenis van Jelle Vanheste, zaakvoerder van Mivan, wierp een licht op de noodzaak aan concrete acties voor een beter welzijn op het werk. Daarnaast gaf ook Fons Leroy, lid van de focusgroep, meer informatie over de visie op en een breder kader rond psychosociale ondersteuning op de werkvloer. Op basis van deze getuigenissen werd de toolkit PSW voorgesteld met ondersteuning van de deelnemende bedrijven Van Gils keukens en Chimsco. Tot slot nam Hanne Sanders het woord. Als kabinetsmedewerker van minister Dermagne zette ze het belang van dergelijke projecten in de kijker. De talrijke aanwezigen bevestigden de sectorbrede interesse in PrePS in Wood en de nood aan concrete, preventieve acties voor een beter psychosociaal welzijn in de sector.

Wie meer wil weten over PrePS in Wood of aan de slag wil met psychosociaal welzijn in zijn bedrijf, kan terecht op de website of neemt contact op met Stefan Hinnekens van Woodwize.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?