Op vrijdag 3 juni werden de winnaars van de Vlaamse Houtproef bekendgemaakt, de grootste schrijnwerkerswedstrijd van het land. De gelukkigen waren Merel Van den Bergh van het GITOK Kalmthout (TSO), Lander Vannieuwenburg van het KTA Brugge (BSO) en Remi Impe van BuSO De Ster Tielt (BuSO). Zij ontvingen hun prijs uit handen van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.
Aan de Vlaamse Houtproef, die op donderdag 21 april plaatsvond, namen 875 leerlingen uit 58 scholen van over heel Vlaanderen deel. De leerlingen uit de richting hout of schrijnwerkerij in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs (BuSO, BSO en TSO) kregen één dag tijd om een werkstuk te maken dat ze vooraf niet kenden. Dit jaar was dat een onregelmatig houten tafeltje. Het stuk was zo ontworpen dat de leerlingen verschillende houtbewerkingstechnieken moesten toepassen – zowel manueel als machinaal – en met verschillende houtsoorten moeten werken.
Een vakjury van ervaren schrijnwerkers evalueerde vervolgens de werkstukken en riep per provincie een winnaar uit. Die winnaars stootten ook door naar het tweede luik van de wedstrijd, waarbij stukken uit heel Vlaanderen met elkaar vergeleken werden. Aan het eind werd per studierichting (BuSO, BSO en TSO) een winnaar uitgeroepen. Dit jaar waren dat Merel Van den Bergh van het GITOK Kalmthout (TSO), Lander Vannieuwenburg van het KTA Brugge (BSO) en Remi Impe van BuSO De Ster Tielt (BuSO).
Voor hij de prijzen uitreikte, sprak Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de jongeren toe. Daarbij benadrukte hij dat ze fier moesten zijn op hun talenten en dat ze zich
bewust moesten zijn van het feit dat mensen met dergelijke vaardigheden en profielen erg gegeerd zijn op de arbeidsmarkt.
De speech van Rousseau viel niet in dovemans oren en de aanwezigen hingen geboeid aan zijn lippen. Vele deelnemers wilden na afloop ook met ‘Konijn’ Rousseau op de foto.
De Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers wil met deze wedstrijd het belang van praktijklessen onder de aandacht brengen. Door de coronapandemie en het vele deeltijdse afstandsonderwijs hebben de leerlingen de afgelopen twee jaar namelijk veel praktijkuren gemist. En dat is geen goede zaak, aangezien de praktische vaardigheden van leerlingen al jaren achteruitgaan.
Het beroep van schrijnwerker behoort in Vlaanderen sinds jaar en dag tot de knelpuntberoepen. Schrijnwerkerijen hebben de grootste moeite om geschoold, vakbekwaam personeel te vinden.
Meer info en een overzicht van de deelnemende scholen op www.houtproef.be