Volgens Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, gebeurden er in 2017 liefst 122 ongevallen met cirkelzagen in België. Dat is een ongeluk per twee werkdagen. Het mopje van de schrijnwerker die een hand met twee vingers in de lucht steekt terwijl hij “vijf pintjes voor de mannen van de zagerij” bestelt, is dus jammer genoeg met reden een oude klassieker. Een onoplettendheid, een kleine verstrooiing… ongelukken met zaagmachines zijn vaak onverbiddelijk. Festool doet er wat aan.
“We willen je veiligheid niet door de vingers zien.” Met die kwinkslag houdt Festool de veiligheid van zijn klanten voor ogen. In bet bijzonder bij de ontwikkeling van zijn tafelzagen. “Na een naarstige zoektocht brengen we met trots onze baanbrekende technologie op de Europese markt”, vangt Festool aan.
“Meestal ontstaan innovaties vanuit onze eigen denktank”, gaat het verder. “Maar in dit geval gebruiken we bestaande en beproefde technologie van een van onze partnerbedrijven: het SawStop-systeem. Vanaf juni is deze technologie op de markt in de vorm van onze nieuwste tafelzaag, TKS 80.”
De SawStop-technologie zet een zacht elektrisch signaal op het zaagblad van de zaagmachine. Dat detecteert de elektrische geleiding van het lichaam, wanneer dit in contact komt met het zaagblad. De verandering in het elektrisch signaal activeert het veiligheidsmechanisme. “Dat leidt tot een onmiddellijke stop. Een aluminium rem stopt het zaagblad in minder dan vijf milliseconden. Tegelijk trekt een veersysteem het zaagblad volledig weg in de werktafel, zodat contact met de huid vermeden wordt.”
Bij detectie van stroomgeleiding valt de motor van de TSK 80 tafelzaag onmiddellijk stil. Herbeginnen met zagen – mét nog steeds vijf vingers aan je hand – kan snel. Je plaatst eenvoudig zelf een nieuwe veiligheid op de zaagmachine. “Even het zaagblad en de rem-cartridge vervangen en je bent weer operationeel”, licht de producent toe. “Dat kost je minder dan vijf minuten.”