Tegels zijn gemakkelijk te onderhouden en te reinigen doordat ze waterdicht en vlekbestendig zijn. Het realiseren van een tegelwand of tegelvloer is daarentegen geen eenvoudige klus. Voor een goed resultaat is een juiste voorbehandeling essentieel. Zo moet de ondergrond vlak, schoon, droog en stabiel zijn en de juiste lijm gebruikt worden om toekomstige problemen te voorkomen. De experten van Bostik, specialist in lijm- en afdichtingsoplossingen voor de bouw, ondersteunen je graag met uitgebreid advies. Daardoor is een hoogwaardig resultaat op de korte en lange termijn gewaarborgd.
Om een goede hechting van je tegels te garanderen, is het belangrijk dat de ondergrond vrij is van zwakke scheidingslagen en vervuiling. “Verfresten, pleisterresten, lijm, vernis en zogenaamde sinterhuid bijvoorbeeld, kunnen door middel van het schuren van de ondergrond verwijderd worden”, vertelt John Van Oers, technical accountmanager bij Bostik. “Vervolgens is het belangrijk om de ondergrond volledig stofvrij te maken.”
“Vanaf de eerste tot en met de zevende dag schotelt een dekvloer nog amper”, weet John. “Dat is het niet gelijkmatig drogen van een dekvloer. Daarom kan je – zodra de dekvloer beloopbaar is en tot de zevende dag – starten met de tegelverlijming. Afhankelijk van het tegelformaat adviseren wij onze Bostik Ardaflex XXL-tegellijm of onze Bostik Ardaflex S2 Premium. Beide lijmen hebben een hydraulische afbinding, waardoor restvocht geen verdere problemen oplevert.”
Tussen dag zeven en dag 28 schotelt een dekvloer wel. Plaats je dan de tegels, dan heb je een hoog vervormbare lijm nodig om het schotelen op te vangen. “Om in te schatten of een ondergrond voldoende droog is, bepaal je het restvochtgehalte. Voor een cementgebonden dekvloer geldt een maximaal toelaatbaar restvochtgehalte van 4 procent en voor een zwevende cementdekvloer 2 procent, zonder vloerverwarming. Met vloerverwarming bedraagt het restvochtgehalte voor beide dekvloeren maximaal 2 procent. Blijkt een vloer meer dan 5,5 procent restvocht te bevatten, dan kan je een tweecomponenten epoxy-vochtscherm zoals Bostik HYTEC E336 XTREM aanbrengen.”
Om de porositeit van een ondergrond te testen, kan je een druppeltest uitvoeren. “Hierbij worden enkele vochtdruppels aangebracht, waarna gemeten wordt hoe snel de druppels in de ondergrond trekken”, aldus Van Oers. “Duurt het intrekken enkele minuten, dan is de ondergrond niet poreus. Duurt het intrekken korter dan een minuut, dan is de ondergrond (te) poreus. In dat geval kan een speciale hechtingsprimer zoals Bostik GRIP A500 MULTI de zuigende werking van de ondergrond vertragen en de hechting verbeteren.” Voor gesloten ondergronden is een primer zoals Bostik GRIP A936 XPRESS geschikt.
Is de ondervloer onvoldoende vlak, dan adviseert Van Oers het gebruik van een egaline. “Welke egaline je het best toepast, is afhankelijk van het gebruik van de ruimte, het type ondergrond, de gewenste drukvastheid, de maximale laagdikte en de droogtijd. In navolging van de Bostik SL C510-egaline kunnen tegelzetters bij ons terecht voor sneldrogende egalines. De Bostik SL C990 SPRINTER kan al anderhalf uur na het aanbrengen verder bewerkt worden. Is een hoge druksterkte gewenst, dan adviseren we Bostik SL C980 XPS.”
Bij de verwerking van tegels wordt een onderscheid gemaakt tussen voorspanen, enkelzijdig verlijmen (floating) en dubbelzijdig verlijmen (buttering en floating). Welke techniek je moet toepassen, is onder andere afhankelijk van de afmeting van de tegel, het soort tegel (wand- of vloertegel) en de functie of belasting. Om het contactvlak te verbeteren, moet je de ondergrond eerst voorspanen. Hierbij wordt met behulp van lijm en met de vlakke kant van de lijmkam of spaan een egale schraplaag op de ondergrond aangebracht. Vervolgens gebruik je de vertanding van de lijmkam om de ondergrond klaar te maken voor de verlijming.
In basis is voor tegels kleiner dan 30×30 centimeter een enkelzijdige verlijming voldoende. Hierbij breng je de lijm met een getande lijmkam aan op de ondergrond en plaats je de tegels hier direct op. Voor grotere tegels en voor tegels die zwaar belast worden, adviseert Van Oers een dubbelzijdige verlijming. Ook voor tegels die aan hoge temperaturen of een hoge vochtbelasting worden blootgesteld, is dubbelzijdige verlijming aanbevolen. Ditzelfde geldt bij engobevervuiling aan de rugzijde van de (keramische) tegel. “Bij dubbelzijdige verlijming breng je de lijm zowel op de ondergrond als op de rugzijde van de tegel aan, direct voor je hem plaatst. Alleen zo behaal je namelijk een noodzakelijk contactoppervlak van ten minste 95 procent. Om te garanderen dat er geen lucht wordt ingesloten, breng je de lijm in dezelfde richting aan zowel op de tegel als op de ondergrond.”
Voegen zijn de finishing touch van je tegelwerk. Een goede voegkeuze en verwerking zijn bepalend voor de duurzaamheid ervan. Het Bostik-voegassortiment bevat diverse cementaire en epoxyvoegen voor wanden en vloeren in zowel binnen- als buitentoepassingen. Ook zijn de voegproducten geschikt voor industriële toepassingen. Van smalle voegen tot brede voegen en inclusief voegen voor natuursteen. Door de juiste producten in de juiste volgorde toe te passen, ben je verzekerd van een langdurig resultaat en kom je in aanmerking voor tien jaar Bostik-projectgarantie.
Neem dan rechtstreeks contact op met Bostik Benelux.
Contact opnemen