Het aantal woninginbraken is begin zomer flink toegenomen, na een eerdere dip vanwege de coronacrisis. Waar er in april en mei wekelijks ongeveer 350 keer werd ingebroken, was dit in de eerste twee weken van juni gestegen naar gemiddeld 450 keer per week.
Inbraak
Door de uitbraak van het coronavirus kwamen er in de maanden april en mei de helft minder inbraakmeldingen binnen dan normaal. In juni wordt er normaal gesproken wekelijks zo’n 600 keer ingebroken. De toename komt doordat mensen vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen weer vaker naar hun werk gaan en er meer op uit trekken. Inbrekers slaan natuurlijk vooral toe als er niemand thuis is.”
Preventie
Toch zijn er de nodige maatregelen te nemen die de kans op diefstal kleiner maken. Zo kunnen mensen doen of ze thuis zijn door verlichting automatisch in en uit te laten schakelen door een timer. Buitenverlichting met een sensor bij de voor- of achterdeur is een goed idee. Inbrekers werken namelijk niet graag in het zicht. De politie adviseert ook om niet alle gordijnen en rolluiken potdicht te doen en het hang- en sluitwerk te controleren. Goede sloten houden inbrekers buiten.
Piek
Het aantal woninginbraken in Nederland daalt sinds enige jaren. Dit dankzij de inzet op preventie. Toch zijn er gemiddeld nog altijd meer dan 100 inbraken per dag, met een piek in december. December is dan ook al jaren dé piekmaand voor inbrekers. Ruim tien procent van de inbraken gebeuren in de donkere feestmaand.
Comfort
Verlichting kan een bijdrage leveren als preventie, maar het biedt ook comfort. Buiten verlichting zorgt er voor dat je zonder struikelen de voordeur vindt. Ook bij de garage is verlichting wel zo prettig vooral als het gecombineerd is met buitenlampen met sensor. Bij het thuiskomen wordt de verlichting geactiveerd.
Voldoende verlichting zorgt voor een veiligere woonomgeving. Lampen zijn er met een schemersensor of bewegingsenor. Een bewegingssensor detecteert warmte en bewegingen. Een lamp met een bewegingssensor werkt uitsluitend in het donker.