Bij nieuwe gebouwen worden steeds meer harde materialen en grote volumes gebruikt. Die bouwstijl brengt uitdagingen op vlak van akoestiek met zich mee. Wanneer geluid te veel reflecteert binnen een ruimte is er een te lange nagalmtijd. En dat kan bijzonder vervelend zijn.
Een lange nagalmtijd kan bijzonder vervelend zijn. De productiviteit daalt en het stressniveau stijgt. Het goede nieuws: met gerichte ingrepen breng je die nagalmtijd aanzienlijk naar beneden. Op maat van de functie van een ruimte bovendien. In een sporthal mag het geluid bijvoorbeeld gerust wat verder en langer dragen dan in een kantooromgeving.
Berekening van geluidsabsorberende volumes
Het gericht aanpakken van nagalmproblemen is de specialiteit van No-noise. Tijdens een vrijblijvend bezoek ter plaatse geven ze een woordje uitleg en meten de nagalm in de ruimte. Zo schatten ze de omvang van het probleem in. “Die meting vergelijken we nog eens met een theoretische simulatie. Zo krijgen we een zeer duidelijk beeld van het probleem. Op basis daarvan berekenen we hoeveel geluidsabsorberend materiaal we in de ruimte moeten toevoegen om een goede akoestiek te realiseren”, klinkt het bij No-noise.
Die geluidsabsorbeerders nemen verschillende vormen aan: van (pendelende) plafondeilanden, mobiele dividers, absorberende elementen of wandpanelen. Die materialen zijn al dan niet voorzien van een kwalitatieve fotoprint. Zo kiest No-noise in overleg met zijn klant een oplossing voor de akoestiek die ook esthetisch aan de verwachtingen voldoet. Want ieder project is anders.
Bandenfabriek Trelleborg
No-noise nam onlangs Trelleborg in Evergem onder handen. Na de afwerking van hun nieuwe kantoorgebouw kwam de bandenfabrikant tot de conclusie dat de akoestiek beter moest. Zowel in de landschapsburelen, de vergaderzalen als de refter was er teveel nagalm. “Na een eerste gesprek gingen we aan de slag om hen een mooie oplossing te kunnen aanbieden. Eén van de uitdagingen bestond erin om hun industriële look – met alle technieken in opbouw – te behouden, maar toch voldoende materiaal te kunnen plaatsen en zo de nagalmtijd naar het gewenste niveau te kunnen brengen.”
Uiteindelijk werd er gekozen voor een combinatie van ronde BASIC-panelen en Acoustic Art – panelen. Die geluidsabsorberende wandpanelen met fotoprint boden ook voor hen de mogelijkheid een aantal van hun producten in de kijker te zetten. De ronde BASIC-palen pasten dan weer goed samen met de reeds aanwezige verlichtingsarmaturen.
Akoestiek in sportzalen
Naast akoestisch comfort in kantoren wordt ook aan het akoestisch klimaat in sportzalen steeds meer aandacht besteedt. Daarvoor ontwikkelde No-noise een speciaal balvast systeem. Een kaderloos plafondeiland dat met een soepele ophanging aan het plafond of tegen de wand wordt bevestigd. De kaderloze ophanging is soepel en goed bestand tegen balimpact. Sporters kunnen er zich niet aan kwetsen. Het plafondeiland is gemaakt van polyesterwol, een recyclaat van PET-materiaal.
No-noise Sportpanel is gemaakt van deels gerecycleerde polyestervezels, meer dan 60 procent van gerecycleerde petflessen. Polyesterwol bevat geen giftige of toxicologisch verdachte stoffen en is getest volgens Öko-Tex-standaard 100. Het contact met polyestervezels levert geen allergische reacties, huidirritatie of ademhalingsproblemen op. Zo is er voor elke toepassing en geschikte oplossing.